Gebroken nachten zijn een normale fase in het leven van een klein kindje, en in de meeste gevallen gaan die nachten ook spontaan beteren met de leeftijd.
In sommige gevallen zit er echter meer achter. En kan het zijn dat de nachten meer gebroken zijn dan normaal. En zullen ze ook niet spontaan beteren. Dat is omdat sommige kindjes last hebben van onderliggende medische problemen die slaap onnodig veel verstoren.
In deze blogpost kom je te weten welke onderliggende problemen slaap kunnen verstoren en hoe je deze kan herkennen.
Alhoewel het biologisch normaal is voor baby’s en kindje’s meerdere keren per nacht wakker te worden voor voedingen en/of voor comfort, en er geen consensus bestaat over hoe vaak wakker worden per nacht nu eigenlijk wel te veel is, kan het toch zijn dat de slaap van een kindje onnodig vaak verstoord wordt.
Het verschil tussen ‘normaal’ wakker worden en verstoorde slaap.
We slapen allemaal in verschillende cycli. Eén nacht bestaat uit een aantal cycli die we aan elkaar plakken. Bij baby’s en kindjes is dat net zo, alleen zijn die cyli korter en zien die er iets anders uit.
Tussen twee cycli worden we allemaal – groot en klein – even kort wakker. Dat is een overlevingsmechanisme. We checken even of alles extern en intern, goed gaat. Geen brand in de buurt? Geen vijand achter de hoek? Geen beer in de grot? Geen koorts of pijn of ademhalingsmoeilijkheden? Geen dorst of zin om te plassen? Dan draaien we ons rond en slapen we verder. Wij volwassenen hebben daar Meestal geen herinneringen aan, dat is omdat dat moment zo kort is dat we het niet meer weten. Tenzij we wel iets opmerken en we echt helemaal wakker worden, stel om snel naar het toilet te gaan bijvoobeeld.
Kleine kindjes die vinden het lastiger om terug tot rust te komen en terug te gaan slapen na zo’n korte ontwaking. En in veel gevallen leidt deze tot een echte ontwaking omdat er een nood zich opdringt: dorst, honger, een volle luier, nood aan co-regulatie en comfort.
Maar dus, dat regelmatig wakker worden tussen cycli (en hulp nodig hebben om terug te gaan slapen in het geval van kleine kindjes) is helemaal normaal.
Maar er zijn ook volwassenen en kindjes die naast de natuurlijke ontwakingen tussen twee slaapcycli ook andere onnatuurlijke verstoringen van hun slaap ervaren. Deze herhaalde, korte slaaponderbrekingen (slaapfragmentatie) kunnen leiden tot overmatige vermoeidheid overdag en langdurige gezondsheidsproblemen. Dat is omdat deze onderbrekingen het natuurlijke slaapschema en slaapfases verstoren en slaap niet meer herstellend genoeg is.
Hoe herken je verstoorde slaap bij een baby?
Alhoewel er geen internationaal erkende definitie bestaat over wat te vaak wakker worden tijdens de nacht inhoudt voor een baby of kind, kan het nuttig zijn met een (kinder)arts of slaapcoach te spreken wanneer
-
- Je kindje vaak/nooit langer dan 20-60 minuten slaapt zonder wakker te worden.
- Je kindje heel onrustig slaapt.
- Je merkt dat je kindje zelfs na een lang slaapje nog steeds heel erg moe opstaat en slaperig door de dag gaat.
- Je kindje heel veel onrust ervaart en/of excessief veel huilt en dit gepaard gaat met slaapmoeilijkheden.
Maar ook wanneer je merkt dat je kindje regelmatig (één of meerdere):
-
- Snurkt
- Slaapt (en/of regelmatig wakker is) met open mond
- In paniek wakker schiet
- Even stopt met ademen tijdens slaap
- Naar adem lijkt te snakken tijdens slaap
- Een luidruchtige en verstoorde ademhaling vertoont
- Excessief zweet tijdens slaap
- Blijft bedplassen eens zindelijkheid goed onder de knie is.
- Oorontstekingen lijkt te hebben.
- Last heeft van infecties van de luchtwegen.
- In vreemde posities slaapt (poep omhoog, op de zij met hoofdje sterk naar achteren gekanteld,…)
Wat kan erachter schuilen?
Er zijn verschillende onderliggende medische problemen die slaap excessief kunnen verstoren.
Zo zijn er verschillende slaapstoornissen
-
- Snurken (een parasomnia)
- Rusteloze benen syndroom (parasomnia)
- Slaapapneu of een slaapgerelateerde ademhalingsstoornis (meer info daarover hier)
Maar ook andere medische problemen zoals voedselallergieën of -gevoeligheden en een ijzertekort (of een lage ijzerreserve in het lichaam) kunnen leiden tot moeilijkheden met slaap. Wat ijzer en slaap met elkaar te maken hebben lees je in deze blogpost.
Sommige daarvan kunnen achterhaald worden tijdens een slaaptest (polysomnografie) in een slaapkliniek. Andere worden gediagnostikeerd op basis van de beschreven symptomen, een lichamelijk onderzoek en/of bloed- en urinetesten.
In alle gevallen zijn er oplossingen en verbetert slaap vaak eens de oorzaak aangepakt wordt.
Waarom is dit belangrijk?
Als je te maken hebt met moeilijke nachten is dit altijd de eerste stap: het uitsluiten van medisch onderliggende problemen die slaap verstoren.
Het heeft weinig zin om te beginnen sleutelen aan wakkertijden, rituelen en andere dingen die slaap kunnen verbeteren als slaap verstoord blijft worden door een onderliggend probleem dat niet aangepakt wordt.
Als holistisch slaapcoach heb ik geleerd de ‘rode vlaggen’ te herkennen zodat ik jou kan doorverwijzen naar een andere zorgverlener alvorens we samen beginnen werken op slaap. Deze externe zorgverlener zal het medisch probleem uitsluiten, of jou een diagnose en behandelplan geven. Wij kunnen dan samen ook beginnen werken aan slaap.
Heb jij vragen of twijfels na het lezen van deze blogpost? Neem contact op met een vertrouwde zorgverlener of via het contactformulier.
Liefs,
Anouk
@the_nurturingkind
Volg mij op mijn socials als je graag op de hoogte blijft van nieuwe blogposts & meer informatie zoekt over babyslaap.
DISCLAIMER: Deze blogpost heeft als doel ouders te informeren & inzicht te bieden in het functioneren van hun baby op vlak van (borst)voeding en slaap zodat ze deze gemakkelijker kunnen begrijpen en ondersteunen. De schrijfster claimt niet dat deze inzichten zullen bijdragen aan het genezen, helen of corrigeren van een ziekte of medische aandoening.
Deze informatie heeft geen diagnostische of therapeutische waarde voor de eigen medische situatie of die van anderen (zoals bijvoorbeeld het kind), betreffen geen direct medisch advies of kunnen niet gezien worden als vervanging voor medische of andere professionele hulp.
Als lezer wordt je geadviseerd om het tijdig zoeken van professionele zorg nooit uit te stellen of reeds verkregen medisch advies nooit te veronachtzamen op basis van (online) informatie verkregen via The Nurturing Kind.
Medische vragen, klachten of symptomen dienen tijdig voorgelegd te worden aan de behandelend arts of andere professionele zorgverstrekker om zodoende professioneel onderzoek, diagnostiek en mogelijk medische zorg te ontvangen.