In de nacht van zaterdag 28 oktober op zondag 29 oktober zetten de we klok op het winteruur. We draaien de klok een uur terug.

Zo krijgen we in theorie een extra uurtje slaap, is het ‘s ochtends eerder licht en ‘s avonds ook eerder donker. In theorie? Ja want, met een kindje in huis is dat niet altijd het geval… zijn bioritme verandert niet altijd mee met de klok.

Hoe kan je de wintertijd voorbereiden? Zodat je dan niet om 5u (nieuwe tijd) uit je bed moet in plaats van 6?

Gemakkelijke temperamenten

Voor sommige flexibele en gemakkelijke baby’s moet je misschien helemaal niets doen. Je legt ze later in bed, en ze gaan snel ook later opstaan.

Op voorhand voorbereiden

Voor kindjes die zich doorgaans niet gemakkelijk aanpassen aan veranderingen kan je een weekje op voorhand beginnen met heel de dag te verlaten. Je brengt voedingen en dutjes elke dag een kwartiertje later zodat je kindje ‘s avonds ook later gaat slapen. Om de enkele dagen doe je er een kwartier bij tot je heel je dagroutine een uur verlaat hebt. Het kan een tijdje duren eer je kindje’s interne klok zich aanpast. Geef de moed dus niet op als het iets langer lijkt te duren.

Maak gebruik van licht en donker

Hou de lichten ‘s avonds langer aan om bedtijd te verlaten, en hou het ‘s ochtends zo lang mogelijk donker om het moment van opstaan ook te verlaten. Ga ‘s ochtends en ‘s namiddags even buiten met je kindje, dat zijn de momenten die het meest belangrijk zijn voor het resetten van de biologische klok.

Niets doen? 

Ook als je niets speciaals doet, of voorbereid, zal je kindje zijn bioritme stilletjes verschuiven omdat het zich zal aanpassen aan jouw nieuw ritme. Jullie zullen later thuiskomen van het werk, later eten etc. Wees dus niet ongerust als jij niets doet of hebt gedaan. Uiteindelijk past elk kindje zich wel aan.

En jij? 

Je kind riskeert enkele ochtenden erg vroeg wakker te worden. Ga dus zelf zeker op tijd naar bed.

Liefs,

Anouk

@the_nurturingkind

Volg mij op mijn socials als je graag op de hoogte blijft van nieuwe blogposts & meer informatie zoekt over baby slaap.