‘s Nachts responsief op je kindje reageren is niet alleen een natuurlijk onderdeel van de zorg van je kindje, maar is ook cruciaal voor zijn of haar welzijn en de ontwikkeling van een veilige gehechtheid.

Ik lijst je in deze blogpost graag enkele goede redenen om ‘s nachts op je kindje te reageren.

Wanneer je op een liefdevolle en consistente manier op de signalen van je baby reageert, help je je baby met zijn/haar breinontwikkeling. Door warm en voorspelbaar te reageren, geef je hen een gevoel van veiligheid. Het toont hen dat je hun noden kan vervullen.” – Canadian Pediatric Society

Omdat baby’s ‘s nachts basisnoden hebben:

Baby’s communiceren door te huilen, en hun huilen is vaak een uiting van basisbehoeften zoals honger, ongemak of de noodzaak om luiers te verschonen. Door snel te reageren, wordt aan hun fundamentele behoeften voldaan. 

Comfort en geruststelling:

Jouw aanwezigheid stelt je baby gerust dat hij of zij niet alleen is en veilig is. Comfort is een even valide nood dan voedingen of veiligheid. En eigenlijk ook een basisnood ook al wordt dat vaak niet zo aanzien. Een gevoel van comfort is essentieel voor het emotionele en psychologische welzijn van een kindje en draagt ook ​​bij aan een positieve ouder-kindrelatie. 

Opbouwen van een vertrouwensrelatie:

Reageren op het gehuil van je kindje bevordert een gevoel van vertrouwen en veiligheid. Baby’s leren dat hun verzorger  betrouwbaar is om aan hun behoeften te voldoen, waardoor een basis wordt gelegd voor een veilige gehechtheid. 

Hechting:

Reageren op de signalen van uw baby in de nacht draagt ​​bij aan de ontwikkeling van een sterke band tussen ouders en kinderen. De nacht representeert een moment tijdens dewelke de hechtingsnoden van een kind zich gewoon verderzetten, en de ouder niet anders dient te reageren dan overdag. Hechtingsnoden stoppen niet zomaar wanneer het donker wordt.  Wetenschappelijk onderzoek suggereert dat baby’s verward kunnen geraken wanneer ouders overdag wel responsief zijn, maar niet ‘s nachts, en dat dit de hechtingsrelatie kan beïnvloeden. 

Deze gehechtheid is de basis voor een gezonde emotionele en sociale ontwikkeling.

Emotieregulatie:

Baby’s leren nog steeds hun emoties te reguleren. Jouw aanwezigheid en geruststellende aanraking zorgen ervoor dat ze zich veilig voelen, waardoor emotionele regulatie en een rustgevende omgeving ontstaat, wat bevorderend werkt voor slaap.

Een kind dat ‘nurture’ en responsieve zorg ervaart, kan overleven als vanzelfsprekend beschouwen en zijn energie besteden aan het laten groeien van een grotere prefrontale cortex – het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor emotieregulatie. Het is waarschijnlijk dat deze kinderen emotioneel stabielere en kalmere volwassenen worden. Waarom? Omdat hun vroege ervaringen met diepe afhankelijkheid en responsieve zorg maken dat hun wereld veilig is en dat ze kunnen vertrouwen op de mensen om hen heen.” – Tracy van Raised Good

Een veilige basis voor slaap:

Door in te spelen op de behoeften van nabijheid, help je je kindje een gevoel van veiligheid te ontwikkelen.  Je kindje voelt zich het veiligst in jouw nabijheid, en die nabijheid zorgt dan voor rust. De rust die nodig is om te kunnen slapen. Op lange termijn zal je een fijne associatie met slaap creëren voor je kindje. De basis voor een levenslange fijne relatie met slaap. 

Stress verminderen:

Het negeren van het huilen van een baby kan tot hogere stress leiden. Door (redelijk en passend) snel te reageren, help je de activatie van hun stresssysteem te voorkomen en een omgeving te creëren die hun emotionele welzijn ondersteunt op lange termijn.

Ondersteuning van de slaapontwikkeling:

‘S nachts wakker worden is een normaal onderdeel van de slaapontwikkeling van een baby. Door je kindje op een responsieve en consistente manier te helpen elke keer hij/zij wakker wordt, ondersteun je de natuurlijke ontwikkeling van slaap. Elk kindje gaat uiteindelijk vanzelf minder wakker worden en achter jou roepen, net omdat het tot dan wel kon. 

Omdat het de ontwikkeling naar zelfstandigheid bevordert:

Van diepe afhankelijkheid komt echte onafhankelijkheid.” – Dr Vanessa Lapointe 

Hoe meer je je kindje laat rusten in die afhankelijkheid die ze nodig hebben, hoe meer jij de veilige basis zal zijn die ze nodig gaan hebben om de wereld te gaan verkennen. Het is vanuit die diepe onafhankelijkheid, door te kunnen vertrouwen op het feit dat je er altijd zal zijn, dat ze zullen durven scheiden. Eerst voor korte periodes, en dan steeds meer en langer. 

– 

Vergeet niet dat elke baby uniek is en dat elke ouder zijn/haar kindje het beste kent.  Hoe afgestemd reageren eruit ziet voor één ouder-baby koppel is daarvoor niet altijd hetzelfde als een ander ouder-baby koppel.  

Responsief zijn wil ook niet zeggen dat je het altijd juist moet hebben, of bij het minste geluid moet rechtspringen of eeuwig en in alle vragen van je kindje meegaan. Maar wel dat je de intentie hebt te zoeken achter wat je kindje je vertelt, en dat je, wanneer je na een tijdje ook leeftijdsaangepaste grenzen gaat aangeven, je die op een responsieve manier aanpakt. 

Responsief ouderschap staat niet gelijk aan grenzeloos ouderschap, en altijd over je eigen grenzen gaan. Een belangrijke reminder!

Liefs,

Anouk

@the_nurturingkind

Volg mij op mijn socials als je graag op de hoogte blijft van nieuwe blogposts & meer informatie zoekt over babyslaap.