Je hebt twee of meer kindjes, en ze slapen (nog) niet zelfstandig in? Maar je wilt niemand laten huilen, en voor elk kindje aanwezig kunnen zijn? En je komt handen te kort?

In deze blogpost geef ik je enkele praktische handvatten mee om responsief te blijven omgaan met de slaapjes van jouw twee (of meer) kindjes.

Toen ik opnieuw zwanger was van mijn tweede kindje, en mijn eerste nog maar 11 maanden oud was, was één van mijn eerste reacties: “hoe ga ik dat doen om twee kindjes in slaap te helpen?”.

Het enige advies dat ik kreeg was uiteraard dat ik mijn oudste zelfstandig moest leren inslapen. En dat voelde niet goed.

Dit is hoe ik het aanpakte, en ik hoop dat jij hiermee ook aan de slag kan.

1. Twee volwassenen voor twee kindjes 

Elke ouder doet de slaapjes van één kindje. Je partner kan de slaapjes doen van het oudste kindje, en jij die van de nieuwe baby. Je dient dit dan wel op voorhand stilletjes op te bouwen, zodat het niet een extra verandering is.

Nu denk je misschien, “Maar Anouk dat kan toch niet zijn dat ik dat niet alleen kan?” Maar vroeger waren moeders nooit alleen met twee of meer kleine kindjes. Toen was er altijd een village waar ze op konden rekenen. Als de partner er niet was, was er wel een tante of een grootouder in de buurt om bij te springen. Je zou dat niet alleen MOETEN KUNNEN.

Als je partner er niet altijd is, omdat hij of zij moet gaan werken overdag, kan je misschien om hulp vragen? Een buurvrouw? Een grootouder? Een vriendin of babysit? Enkel voor het dutje van de oudste bijvoorbeeld.

En misschien kan je partner tijdelijk zorgen dat hij/zij altijd aanwezig is voor de avonden, en sociale activiteiten plannen na het in slaap helpen van één kindje.

Dat was alvast de regel bij ons thuis. We konden elk op stap gaan wanneer we wouden, maar eens de kindjes sliepen.

2. De kindjes samen in slaap helpen

Je kan het dutje van de oudste zo timen dat ze ongeveer tegelijkertijd moe genoeg zijn om een dutje te doen. Dat kan door het wat later te doen, of door een eerder dutje in te korten bijvoorbeeld. Je helpt dan beide kindjes samen met hun gewoonlijke slaapassociaties in slaap.

Ik heb zo enkele maanden beide kindjes op de middag in slaap geholpen; eentje in mijn armen, de andere aan de borst.

Ook voor de avond kan je de dutjes gedurende de dag proberen te timen (eventueel inkorten) zodat beide kindjes ‘s een gelijkaardige bedtijd hebben.

3. De draagzak 

De dutjes van de kleinste kan je gewoon in een draagzak doen, zo heb je je handen vrij voor je oudste kindje als je oudste kindje geen dutje moet doen. Je kan op voorhand enkele rustige activiteiten voorbereiden, of een speciaal mandje met speelgoed geven dat je oudste kindje enkel op die momenten krijgt.

Ons dochtertje deed haar ochtend- en namiddagdutje vaak in de draagzak terwijl de oudste tekende, verfde of boekjes las.

4. Gaan wandelen

Als je kindjes samen een dutje doen, of maar één van de twee, is een wandeling altijd een fijne manier om slaapjes te bekomen. Eentje in de draagzak en eentje in de wandelwagen, of een wandelwagen met 2 plaatsen.

Wandelen en beweging activeert het zenuwstelsel dat instaat voor rust, en promoot slaperigheid wanneer er genoeg slaapdruk opgebouwd is.

Wanneer het middagdutje in mijn armen niet werkte, gingen we wandelen. Meestal had ik twee slapende kindjes binnen de 15 minuutjes.

5. Betrek je peuter met het slaapje van je baby

Laat je peuter helpen met de slaaproutine (verversen, boekje lezen, liedje zingen bijvoorbeeld), en wanneer je je kindje in slaap helpt kan je een rustige activiteit voorzien voor je peuter.

6. Gespreide bedtijden

In plaats van je kindjes samen in slaap te helpen, kan je er ook voor zorgen dat je eerst je oudste kindje in slaap helpt met je baby in de armen, en dan je baby. Of andersom, eerst je baby en dan je peuter.

Je doet dan het dutjes of bedtijdritueel samen met de twee kindjes, en laat je één kindje even wachten (met een fles, de borst, een boekje, nog even spelen in een andere kamer, …).

Andere praktische tips:

  • Organisatie is KEY als je alleen bent; zorg ervoor dat je alles al klaar hebt staan voor je aan de slaapjes begint.
  • Bereid speciale speeldozen & activiteiten voor, zodat je peuter een rustige activiteit kan doen wanneer jij je jongste kindje in slaap helpt.
  • Je kan eventueel gebruik maken van witte ruis om de hardste geluiden van je peuter wat te verzachten.

En wanneer je voelt dat je zelf niet rustig kan blijven, of je te veel stress ervaart, omdat je peuter niet rustig kan blijven, of geen zin heeft om mee te werken, wees dan niet bang van wat schermtijd.

En onthou, er is HELEMAAL niets mis met jou als jij dit moeilijk vindt! Het was niet de bedoeling dat jij dit allemaal alleen moest doen.

Liefs,

Anouk

@the_nurturingkind

Volg mij op mijn socials als je graag op de hoogte blijft van nieuwe blogposts & meer informatie zoekt over baby slaap.