Er wordt vaak aangeraden witte ruis te gebruiken om de slaap van een kindje te verbeteren. Het zou helpen met inslapen, en doorslapen.
Maar wat is gebaseerd op wetenschap? Werkt het wel? En hoe gebruik je het veilig?
Ik gebruikte het persoonlijk heel weinig, en raad het ook weinig aan tijdens mijn begeleidingen. Maar elke ouder maakt zijn/haar eigen geinformeerde keuze natuurlijk en dat kan je nu ook doen op basis van deze post.
Hoe werkt witte ruis?
Witte ruis zou de geluiden van de baarmoeder nabootsen, en je kindje een gevoel van veiligheid geven wanneer jij niet fysiek aanwezig bent.
Het kan gebruikt worden als slaapassociatie; je kindje leert dan op den duur slaap associëren met witte ruis. En hecht dan mogelijks gemakkelijker 2 slaapcycli achter elkaar.
Het zou ook de geluiden van de omgeving maskeren (zoals een blaffende hond, of spelende kindjes, of de deurbel), en een kindje langer helpen slapen.
Wat zegt de wetenschap?
Volgens een kleinschalig onderzoek van 1990, waar er naar 2 groepen van 20 baby’s gekeken werd, zou witte ruis baby’s helpen sneller in slaap te vallen en zou ook het slaapje verlengen.
De 1 week oude baby’s die geen witte ruis kregen, moesten zelfstandig in slaap proberen vallen. Ze hadden 5 minuten om in slaap te vallen, met of zonder witte ruis.
Er bestaan andere individuele onderzoeken die een gelijkaardig effect zouden zien. Het ging daar echter over prematuur geboren baby’s, en baby’s die “kolieken” hebben.
Maar volgens meer recente systematische reviews, zou er niet genoeg bewijs zijn om echt aan te tonen dat witte ruis een positief effect heeft op slaap.
Het zou voor sommige (gevoelige) kindjes mogelijks zelfs andersom werken, en je kindje storen om in slaap te vallen of te blijven.
Je test dus zelf best uit of het effectief werkt of niet, voor jouw unieke kindje. En of er voor jullie effectief voordelen aan zijn.
Is het veilig?
Volgens de American Association of Pediatrics zou het schadelijk kunnen zijn wanneer je de witte ruis te luid zet, te dichtbij of te lang gebruikt.
Spijtig genoeg worden er witte ruismachines op de markt gebracht die luider gezet kunnen worden dan veilig is voor kleine baby’s. En als deze machines dan nog eens dichtbij gezet worden en langdurig gebruikt worden kan dat zorgen voor gehoorschade op lange termijn.
De conclusie?
Aangezien er geen overtuigend bewijs is voor het gebruik van witte ruis om slaap te verbeteren, zou ik dit zeker niet standaard aanraden als strategie.
Er zijn heel wat andere fijne slaapassociaties dat je kan gebruiken; zoals knuffelen, wiegen, slaapliedjes zingen, …
We kunnen ons ook de vraag stellen of slaap wel ‘artificieel’ verlengd moet worden?
Als jouw kindje in een omgeving slaapt waar slaap regelmatig verstoord wordt, zou je witte ruis wel eens kunnen uitproberen. Slaap dat ingekort wordt door storende externe elementen, dat is een ander verhaal.
Als je ervoor kiest wel witte ruis te gebruiken, om het uit te testen, of omdat het voor jouw baby wel werkt, volg dan deze aanbevelingen van de AAP
- zet de ruismachine dan op min 2m afstand van het bedje
- op de minimale geluidsstand
- en gebruik de witte ruis voor korte periodes (geen hele nacht lang).
Liefs,
Anouk
@the_nurturingkind
Volg mij op mijn socials als je graag op de hoogte blijft van nieuwe blogposts & meer informatie zoekt over babyslaap.